В Република Северна Македония се създават фалшиви български сдружения, които да

...
В Република Северна Македония се създават фалшиви български сдружения, които да
Коментари Харесай

Опит за създаване на фалшиви български дружества в РСМ, с които да се преговаря за Конституцията

В Република Северна Македония се основават подправени български сдружения, които да бъдат част от работната група по правене на промени в Конституцията на страната. Така формалната власт ще си обезпечи послушници във връзка с правата на българите в югозападната ни съседка. За това предизвестяват българи от Скопие, които се подписаха под писмо до правителството на РСМ с гледище да бъдат включени в работната група за смяна в главния закон, с аргумента, че това касае главно признаването на българското малцинство като част от многоетническата страна.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 972
" Македония 1991-92 година не скъса с менталната матрица  (от времето на някогашна Югославия – бел. ред.). Все още се живее с това ментално положение. Нещо  не ни върви в демокрацията ни . Това най-добре проличава с нас, македонските българи. Когато към този момент стана дума за вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония,  незабавно се появиха старите съперници на всичко българско в Македония ", разяснява пред БНР Аргир Стумбов от Скопие.

Той е част отдипломатическите усилия на българите да постигнат едно от изискванията на  " френското съглашение ", в което са записани изискванията към РСМ зазапочване на договаряния за участие в Европейски Съюз.

" Уж нещо върви . Има образувана една работна група за конституционните промени, само че виждаме, че отново някаква нечестна игра се играе. Има опит да се основат подправени български сдружения, с които властта сякаш ще договаря за конституционните промени.  Не сме сигурни какви ще бъдат тези сдружения, какви ще бъдат тези македонски българи, които сякаш ще договарят властта , дали ще бъдат същинските македонски българи, същинските представители на българските сдружения в РСМ, или някакви подправени сдружения и персони ", отбелязва Стумбов. Той счита, че задачата е по-скоро да се основат " послушници на властта ".

Аргир Стумбов изрази мнение, че " властта не желае хора като нас да участваме в тази работна група ".

" Елитите, които държат конците в ръцете си, към момента не разрешават истински, по-сериозни промени, тъй като имат освен менталната връзка, имат и материална връзка към момента. Може да споменем  бизнес връзките със северния комшия на Република Северна Македония. Тези връзки играят към момента сериозна роля . Скопие, за жалост, не се избави от въздействието, дето идва от северния комшия. "

" Френското предложение " въпреки всичко е триумф на българската дипломация  – това към този момент не са единствено български условия, а и условия на Европейския съюз и  Скопие би трябвало да се преценява . Времето ще направи своето. Старото потомство, възпитано в югославски комунистически дух, бавно ще изчезва. Надявам се идващото, което идва, да промени тези неща. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР